Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kuninkaan tuolin kunnostus

Viime kesänä kunnostimme takapihan terassin ja koko talven terassi palveli meitä surullisena ylimääräisen tavaran säilytyspaikkana. Kevään tultua minulla iski inspiraatio sisustaa terassi arvoiseensa kuntoon.

Netistä selailin sopivia tuoleja yms. terdelle. Loppujen lopuksi löysin rottinkituolit, Parolan lumikengät ja pöydän (kuulemma nimeltään karhuntassu), tori.fi:stä. Viestittelin myyjän, sanotaan häntä nyt Joriksi, kanssa ja tehtiin kaupat. Seuraavana aamuna Jori soitti ja kertoi tuovansa tuolit ja pöydän minulle, kunhan saisi kuskin. Edellisilta oli nimittäin mennyt ystävien kanssa saunaillassa. Emäntä oli kuulemma mennyt mökille ja ”pojat” saivat rauhassa saunoa. Itse toivoin, että emäntä on tietoinen kaupoista, jottei häntä odota yllätys palattuaan reissultaan…

Sain tuolit ja pöydän perille, mutta ne olivat hiukan surkeassa kunnossa. Sidokset repsottivat ja spraymaali hilseili kalusteiden pinnassa. Rottinkikalusteet olivat yllättävän keveät, niitä on helppo siirtää paikasta toiseen (meillä ei tunnu mikään pysyvän paikallaan hyvin pitkään). Ojentaessaan karhuntassua minulle Jori pyyhkäisi pöytälasin päältä mustaa, mitälie ainetta ja mutisi ohimennen jostain kalojen savustuksesta pöydän päällä. Mutta olin kuitenkin innoissani – ihana kesäprojekti!

Lumikengät ja karhuntassu

Eikun rapsuttamaan hilseilevää maalia pois kalusteiden pinnasta. Hikipäässä kokeilin teräsharjaa, hiomispaperia ja lopulta myös veistä maalin poistoon. Teräsharja oli turhan karkea ja loppujen lopuksi paras tapa saada maali pois oli veitsen kanssa rapsuttelu ja sitten hiukan sipaisin hiekkapaperilla. Pinna kerrallaan lohkeileva maali poistui pinnasta.

Seuraavaksi työvuorossa oli repsottavien ja kuluneiden sidoksien uusinta. Turusta löysin kaupan, josta pystyy ostamaan rottinkipunosta. Palvelu oli nopeaa, sillä viestittelin myyjän kanssa lauantaina ja tiistaina paketti saapui. Tilasin 125 g 5 mm punosta, joka riitti tuolien korjaukseen.

Siispä purkamaan rikkoutuneet osat ja uudistamaan rottinkituoleja. Netistä löytyy artikkeleja rottinkituolien kunnostukseen, joita selailin hätäpäissäni. Suurin apu tähän työhön löytyi lapsuuden muistuoista, siitä miten ukkini teki tuohitöitä huoneesaan. Yhdistin muistot ukin tuohitöistä ja lukemistani artikkeleista ja volá, tuolin punonta oli helppoa!

Työkalut rottinkituolin kunnostamiseen

Liotin rottinkipunosta muutaman tunnin vedessä, jotta se ei katkeaisi työstön aikana. Työskennellessäni käytin myös pihtejä, haarukkaa ja oksasta vuolemaani ”ujutuskeppiä”. Jossain vaiheessa kokeilin myös puristinta, pitämään punosta paikoillaan, mutta ilman sitäkin selvisin aivan hyvin. Haarukkaa käytin ”päätellessä” nauhaa, kun rottinkinauha piti saada jo tehdyn punoksen sisään.

Kun rottinkikalusteiden pohjatyöt oli tehty, ryhdyin maalaamaan. Mietin mikä maali olisi paras kalusteisiin, tulisivathan ne olemaan suojassa ulkona. Rottinkituoli myös on joustava ja maalattavaa pintaa on paljon. Utelin ystäviltäni neuvoja tähän ja he olivat spraymaalin kannalla. Olin kuitenkin nähnyt miten spraymaali käyttäytyy rottingin pinnalla ja neuvoista huolimatta lampsin maalikauppaan ja ostin sudit ja maalia.

Pohjamaaliksi ostin Otexia ja jos olisin älynnyt, olisin pyytänyt sen sävytystä, mutta hölmöyttäni ostin sen valkoisena. Jos olisin ottanut pohjamaalin samaan sävyyn, niin olisin voinut olla suurpiirteisempi maalatessani… Kotona keskustelemme hiukan tulevasta värimaailmasta. Miehen tytär suosii vaaleita neutraaleja sävyjä ja sain kuulla kunniani, kun ideoin helmiäspintaa tuoleihin. Samoin mieleni vaelsi laguuniin huojuvien palmupuiden alle. Ideoinnin ja googlaamisen tuloksena maalin sävyksi valikoitui lopulta Tikkurilan Taika maalin Ariel.

Opin maalauksen aikana uusia asioita. Maaliin täytyi lisätä sopivasti vettä, että se levittäytyi kunnolla. Pohjamaalin levitin tavallisella pensselillä, mutta opin myös sen, että pensselillä kannatti ”tunkea” päämaalia pikku sopukoihin ja vaahtomuovipensselillä maalasin pinnat. Vaahtomuovipensselillä sai tasasemman värin pinnoihin, sekä maalin kulutus oli pienempää. Rottinkituolia kannattaa työstää sisältä ulospäin pinna kerrallaan ja tarkistaa vähän väliä mahdolliset valumat. Kaiken kaikkiaan sudin pinnan kolmeen kertaan.

Nyt kaksi lumikenkää, toinen niistä korkeaselkäinen, Jorin tituleeraama, Kuninkaan tuoli ja karhuntassu ovat valmiit. Voin nauttia aamukaffetta terassilla mukavasti istuen ja aamu auringonsäteistä nauttien. Tai vaikka sadesäällä suojassa istuen. Perheen pää saa istua terassilla valtaistuimessaan, omien puuhailujensa lomassa. Kolmas lumikenkä on pohjamaalattuna odottamassa sopivaa hetkeä värin saamiseksi pintaan. Ehkä huomenna….

Käsitellyt rottinkituolit
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: